Salt er til maden, ikke til træerne

Du ved godt, at vi i Danmark bruger vejsalt for at øge vores trafiksikkerhed i vinterhalvåret, men vidste du, at det skader træerne og planterne langs vejene?

Og vidste du, at hvis vi blev bedre til at beskytte træerne, når der saltes, kan vi begrænse både de miljømæssige og økonomiske omkostninger, der er forbundet med saltningen?

Vejdirektoratet bruger i et gennemsnitsår 44.600 ton salt til de statslige veje.

Det er meget!

Dertil kommer, hvad kommunerne, boligforeningerne og de private aktører bruger.

Det er også meget!

Man kan ganske enkelt ikke bruge så meget salt, uden at det påvirker jordens mikroliv

Salten gør det også svært for træer og planter at optage vand.

Det skader dem på måder, der ofte først ses senere, når træerne ikke springer ud, og hække og buske er svedet brune.

I værste fald tager det livet af træerne.

Et af de største problemer ved saltning er, at det ikke bliver på vejen Alt efter hastighed og trafik, ender 15-30 % af vejsaltet ude i rabatten – i nogle tilfælde kan det spores op til 40 meter væk.

Aarhus Kommune har estimeret, at det koster 50-90.000 kroner at plante ét nyt træ. Så det økonomiske aspekt i at passe på træerne giver sig selv.

Foruden en øget biodiversitet så bidrager træerne og planterne også med meget andet godt.

Det er veldokumenteret, at de har en positiv indvirkning på vores velbefindende og sundhed. De skaber skygge og sænker temperaturen i byen.

De er også svære at undvære langs vejene, for træerne har en positiv indvirkning på trafikken: De mindsker ganske enkelt stress under bykørsel, og ude på landet kan de hjælpe med til at definere vejenes forløb, hvilket mindsker antallet af trafikuheld. Lige som træerne og al den anden vegetation begrænser snefygning.

Hos TræEnighed så vi gerne en øget fokus på at minimere saltspredning og beskytte vejtræer og beplantning bedre end vi gør i dag.

Vi kan jo kigge mod Norge og Sverige, hvor man i stedet for at salte på stier og mindre veje, bruger små sten. Når vinteren er ovre, suges stenene op og genbruges vinteren efter.

Et lovkrav om vinterdæk ville også være en idé. Det ser endeligt ud til at være på vej her mod slutningen af 2024.

Men vi kunne også kigge på træerne og beplantningen langs vejene.

Vi kan beskytte dem mod vejsalt med halmmåtter foret med plastmaterialer, der placeres rundt om plantehullet eller langs hækken. På den måde ledes saltet ikke ned i jorden ved træet, men tilbage på vejen. Hvis beskyttelsen står længe nok kan den i milde vintre reducere saltbelastningen på træerne i midterrabatten med 50-60 %.

Men når vi nu godt ved, at salt skader planterne, er det virkelige spørgsmål, hvorfor den viden ikke omsættes til handling?

Økonomi er et godt bud på et svar, men hvis omkostningerne fra skader på træer og anden beplantning blev regnet med ind, ville regnskabet se markant anderledes ud.

Husk lige prisskiltet på et nyt træ fra Aarhus Kommune!

Lige nu går saltningen alt for hårdt ud over træerne og planterne langs vejene.

Det skal der sættes en stopper for…

I Frederiksberg Kommune må man som grundejer ikke bruge kemiske tømidler som f.eks. salt. I stedet opfordres borgerne til at benytte grus, sand eller det mere miljøvenlige CMA. CMA er et flydende middel, bestående af Calcium og Magnesium i en tynd opløsning af Eddikesyre. Calcium neutraliserer syren, så der ikke forvoldes skade på dyr og planter, som almindeligt vejsalt gør og CMA korroderer heller ikke metaller.

Og hos TræEnighed syntes vi at tiden er inde til at passe bedre på vores træer og beplantninger. Også når det gælder skader saltning. Man kan med fordel kigge på udenlandske erfaringer fra et lignende klima, hvor man bruger markant mindre salt.