Flagermusinspektion – Beskyttelse af naturens natlige flyvere
Flagermus er en unik og uundværlig del af vores danske biodiversitet. De spiller en central rolle i økosystemet, og kan spise flere tusinde insekter på en enkelt nat. Samtidig er flagermus de eneste pattedyr der har udviklet evnen til at flyve. De bruger ekkolokalisering til at navigere og finde føde i mørket – en fascinerende tilpasning, som gør dem helt særlige i vores hjemlige natur.
I Danmark findes 17 hjemmehørende flagermusarter, som alle er fredede i henhold til EU’s habitatdirektiv og den danske naturbeskyttelseslovs paragraf 3 bilag IV. Flere af disse arter er også rødlistede og truede, hvilket gør beskyttelsen af deres levesteder ekstra vigtig. Flagermus benytter hule træer, bygninger og andre beskyttede strukturer som raste- og ynglepladser, og om vinteren går de i dvale i stabile, kolde omgivelser. Disse habitater er afgørende for deres overlevelse og kan ikke erstattes, hvis de først går tabt.
Vigtigheden af beskyttelse
Flagermusene er truede af flere faktorer, herunder skovrydning, intensivering af landbrug og byggeri. Fældning af gamle træer med hulheder, nedrivning af ældre bygninger og ændringer i landskabsstrukturer kan hurtigt reducere antallet af egnede levesteder. Dette påvirker ikke kun flagermusene direkte, men kan også forstyrre de økologiske balancer, hvor de fungerer som en vigtig brik.
Når vi sikrer flagermusenes levesteder, bidrager vi derfor ikke kun til at sikre deres overlevelse, men også til at opretholde en sund og afbalanceret natur. Lovgivningen stiller krav om, at bygge- og anlægsprojekter tager hensyn til flagermus, da deres habitater ikke må forstyrres eller fjernes. Overtrædelser kan have alvorlige juridiske og økonomiske konsekvenser.
TræEnigheds tilgang til flagermusbeskyttelse
Hos TræEnighed er vi specialister i at udføre flagermusinspektioner og rådgive om beskyttelse af deres levesteder. Vi kombinerer vores biologiske viden med praktiske løsninger for at hjælpe bygge- og anlægsprojekter med at overholde lovgivningen og samtidig tage hensyn til naturen.
Vi starter typisk med en visuel screening af området, hvor vi undersøger træer, læhegn og bygninger for tegn på flagermusaktivitet Her ser vi blandt andet efter hulheder, sprækker, løs bark og andre strukturer, der kan fungere som levesteder.
Hvis der er indikationer på flagermus, foretager vi en mere detaljeret inspektion. Dette kan inkludere træklatring, hvor vores erfarne arborister undersøger træer for mulige levesteder og synlige tegn på flagermus, som f.eks. ekskrementer eller skrabemærker. Inspektionerne udføres altid med stor respekt for sikkerheden og med minimal forstyrrelse af dyrene.
Ultralydsdetektorer kan også anvendes til at registrere flagermusenes karakteristiske kald, hvilket giver os mulighed for at dokumentere de enkelte arters tilstedeværelse og aktivitet i området.
Habitatvurderinger og løsninger
Når vi har kortlagt flagermusenes levesteder, udarbejder vi en habitatvurdering, der kan bruges som dokumentation i samarbejdet med myndigheder og andre interessenter. Vi rådgiver om mulige afværgeforanstaltninger, der kan beskytte flagermusene, samtidig med at projektet kan gennemføres.
Dette kan omfatte ændringer i projektplanen, som f.eks at undgå arbejde i særligt følsomme områder, sætte arbejde på pause i flagermusenes yngle- og dvaleperioder eller etablerer alternative erstatningshabitater i form af alternative levesteder. Typisk igennem veteranisering af træer.
Et samarbejde for biodiversiteten
Flagermusinspektioner udføres ofte som en del af forundersøgelser til større bygge- og anlægsprojekter. Vi arbejder tæt sammen med biologer, rådgivende ingeniørfirmaer for at sikre, at naturhensyn integreres i planlægningsprocessen.
📞 Kontakt os på 81 81 75 81 for mere information om, hvordan vi kan hjælpe jer med at beskytte flagermus og sikre et bæredygtigt projekt. Ved at tage hensyn til flagermus bidrager vi sammen til at bevare naturens balance, der gør vores økosystem rigere og undgår at byggeriet går i stå undervejs, grundet bilag IV arter.