Cases

Novafos

I forbindelse med af anlæg af en ny bydel i Ballerup Kommune , har vi hjælpet Novafos med rådgivning, omkring et kommende bassin til opsamling af regnvand Novafos er vand- og spildevandsselskab i Allerød, Ballerup, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Hørsholm og Rudersdal Kommuner. På et naturareal ved Kildedal, har vi omkring det kommende anlæg, vurderet træer for mulige flagermus habitater, screenet for risikotræer og udført rådgivning i beskyttelse af træerne under byggeri.

I Danmark har vi 17 arter af hjemmehørende flagermus, som alle er strengt beskyttede af lovgivning og internationale konventioner. Derfor må deres levesteder ikke forstyrres eller fjernes under nedrivning, anlæg eller byggeri. Som træ-eksperter gennemgik vi træerne fra jorden for at vurdere mulige habitater. Det er f.eks. hulheder og sprækker i træet. I nogen tilfælde må træerne inspiceres nærmere ved brug af erhvervsmæssig træklatring eller med brug af special udstyr til lytning efter flagermus.

For at få overblik over risikoprofilen i området, udførte vi en risikovurdering på bestandsniveau efter TRAQ (Tree Risk Assessment Qualification) level 1. De enkelttræer eller grupper af træer, som udgør risiko for mennesker eller materiel, inden for en given tidsramme, identificeres til yderligere undersøgelse.

For at undgå skader på rodnettet af de eksisterende store træer, har vi kigget på rodbeskyttelses-zoner for at sikre træernes rodnet mod skader fra overgravning af rødder eller komprimering af rodzonen. Det har gjort os i stand til at komme med klare anbefalinger, så flest mulige af de store træer kan bevares. Nogen gange på bekostning af enkelte mindre træer, uden tilknyttet biologisk mangfoldighed

Københavns Zoologiske Have

Takket være en anonym donation på 17 millioner, kan de 9 chimpanser i Københavns Zoo se frem til et nyt udendørs anlæg. Inde i det nye anlæg står et kæmpe stort egetræ, som skal beskyttes under byggeprocessen og i fremtiden. Derfor har vi været inde som rådgiver for både Zoologisk Have og efter aftale også for hovedentreprenør HMJ Design, som er specialister i anlæg til Zoologiske haver og dyreparker.

Vi kom tidligt ind i processen og har haft indflydelse på udformning af anlæggets fundament. Således at der fundet den mest skånsomme løsning for træet. Det er særligt rodzonen som har været i fokus, for at minimere overgravning af rødder og undgå komprimering af træets finrødder.

Ud over en træbeskyttelsesplan har vi lavet en praktisk vejledning til entreprenørens folk, som skulle stå for udgravningen. Nu er anlægget snart færdigt. Inden åbningen bliver der foretaget en vitalisering af rodzonen, hvor jorden i den komprimerede del af rodzonen, løsnes med trykluft. I de sprækker som trykluften skaber i den hårde jord, indblæses et vandsugende naturmateriale, som skal forbedre jordens porøsitet i fremtiden. Så finrødderne kan optage både vand, ilt og næring. Alle 3 dele er essentiale for træets vækst. Et så ikonisk et træ, må også i fremtiden sikres de bedste rammer for at tilvækst og god vitalitet.

Trapholt

Trapholt Museum for moderne kunst og design er smukt beliggende på nordsiden af Kolding Fjord. Museet ejes af Trapholt fonden med et udendørsareal på 23 hektar som forvaltes af Kolding Kommune. Ved siden af museet finder man en skulpturpark, en permanent maleri udstilling og Arne Jacobsens unikke ”Kubeflex” sommerhus. Mod øst står en række Atlas cedere (Cedrus atlantica) langs brandvejen ned mod vandet.

Trærækkens sundhedstilstand vurderes årligt og de udførte træpleje-tiltag registreres. Det gør, at man kan følge træernes tilvækst og skader over tid. Således at træerne kan bevares, så sunde som muligt, med så lille gene, som muligt, for naboerne For at holde styr på placeringen af de enkelte træer indbyrdes, bruger vi vores egne unikke ID nr.. Det er et lille skilt af aluminium som placeres på træets bagside (væk fra publikum) over hovedhøjde.

I forbindelse med gennemgangen i 2024 er træerne både inspiceret fra jorden, fra lift og vha. erhvervsmæssig træklatring, udført af en klatrende ETW certificeret arborist. De giver et godt udgangspunkt for at kunne følge træerne fremadrettet.

Helsingør Kirkegård

I dag ligger Helsingør Kirkegård i selve Helsingør, hvor den fungerer som kirkegård for flere af byens sogne. Sådan har det ikke altid været. Tilbage i 1500-tallet, hvor den blev anlagt, lå kirkegården uden for byen. Der er dog ingen tvivl om, at kirkegården er en integreret del af Helsingørs historie.

Helsingør Kirkegård har en parkagtig karakter, der spreder sig over 7 hektar. Den er et grønt frirum midt i byen, hvor de ældste af træerne er 250 år gamle. At der bliver ved med at være træer, sikres ved at der hvert år plantes nye bøge- og egetræer på kirkegården. Træernes meget lange tidsperspektiv, er en af de ting, vi hos TræEnighed elsker ved at arbejde med kirkegårde.

TræEnighed udfører risikovurdering af kirkegårdens store og gamle træer. Vi går ind og kigger på træernes vitalitet, skader, fremtidsudsigter og om det enkelte træ kan udgøre en risiko. Er der risiko for, at grene kan knække af, eller et træ kan vælte, så kommer vi med forslag til, hvordan risikoen kan nedbringes til et acceptabelt niveau. Vi mener, hvis man opfordrer til ophold nær træer, så har man en forpligtelse til, at det kan ske sikkert og trygt. Også derfor er dette arbejde vigtigt.

En skriftlig rapport, når TræEnighed vurderer et risikotræ, vil typisk fylde 14-15 sider inkl. billeder og illustrationer. Er der tale om en kompleks sag, kan rapporten komme op omkring 30 sider. Rapporterne gør det muligt at følge træerne over tid og dokumentere deres udvikling. Dette vil sikre en mere gennemgående linje i træplejen på lang sigt.

Viuf skov

Da Better Energy i 2024 anlagde en stor solcellepark ved Viuf syd for Vejle, valgte de samtidig at åbne en 17 hektar stor skov op for offentligheden. Et ret ambitiøst projekt hvor der blev opsat solceller på 220 ud af 360 hektar og lavet naturgenopretning på resten.

I den forbindelse blev TræEnighed bedt om at udføre risikovurderinger ved skovveje, skovstier og i området omkring en nyanlagt shelter-plads.

Første skridt var at vurdere træerne på bestandsniveau med en TRAQ level 1-vurdering. Her fik vi identificeret forskellige grupper af træer, der udgjorde en risiko – altså træer, der var i fare for at knække eller vælte. På den baggrund udvalgte vi, hvilke træer der skulle have en individuel TRAQ level 2-vurdering.

Vurderingerne endte med en rapport om risikotræerne i skoven, der indeholdt vurderinger af skader, sundhed og vitalitet samt forslag til, hvad der kunne gøres for at nedbringe risikoen for skade på mennesker og materiel. TræEnighed var efterfølgende tilsynsførende på udførelsen af de anbefalede tiltag.

Alle tiltag blev gennemført med størst muligt fokus på at bevare og skabe biodiversitet. De træer, som måtte håndteres, blev knækket med motordrevne spil, så resterne skabte de bedst mulige habitater for svampe, biller, insekter, flagermus m.m., ligesom alt grenmateriale fik lov til at blive liggende i skovbunden som dødt ved.

Odense Kommune

I Danmark benytter vi VAT19 (Værdiansættelse af træer) modellen til at fastslå hvad det koster at lave skade på træer.

Det kan være alt fra hændeligt uheld til hærværk, der forsager skader på rødder, stamme eller trækrone.

Hvis træet er så skadet, at det må fældes bruges metoden til at udregne hvad det koster at erstatte træet samt forskellen i pris fra det eksisterende træ til det nyplantede erstatningstræ. Således at der sættes kroner og øre på træets værdi ud fra en række parametre.

Hvis skaden ikke resulterer i at træet må fældes udregnes forskellen i værdien før- og efter skaden er sket. Det hele samles i en skriftlig rapport, med dokumentation og tilhørende kalkulationsark.

Det et arbejde vi i TræEnighed er meget erfarne i og sætter stor ære i at udføre fair og korrekt. I løbet af 2024 har vi udført en del værdiansættelser for Odense Kommune på forskellige lokationer, rundt om i byen. Det har bla. været graveskader i forbindelse med byggeri, hærværk, uheld og uautoriseret træfældning af kommunens træer.

Se mere om vores arbejde med VAT19 på: Værdiansaettelse af træer efter VAT19

Vejle Kirkegård

Som mange andre kirkegårde, var Vejle kirkegård præget af et faldende antal aktive grave. Samtidig stod mange udløbne gravsteder uforandrede hen, og kirkegården var indrettet med store græsarealer, der blev holdt meget stramt.

Vedligeholdelsesudgifterne var derfor en stor belastning for økonomien. Samtidigt betød det, at kirkegården ikke fremstod åben og imødekommende.

Da vi i TræEnighed påbegyndte arbejdet, lavede vi en dybdegående landskabsanalyse, ligesom vi udarbejdede en behovsanalyse for det antal gravsteder, der fremtidigt vil være brug for. Vi kortlagde også de eksisterende fredninger.

I processen afholdt vi tre møder med menighedsrådet og deltog i et borgermøde, hvor både menighed og naboer til kirken deltog.

Under møderne kom der flere ønsker frem til den kommende plan:

  • Gode sigtelinjer til kirken
  • Mere biodiversitet og træer, der kan vokse sig store
  • En åben og imødekommende kirkegård
  • Flere jordfæstelsestilbud og færre tomme gravsteder
  • Mindre hæk og flere forskelligartede udtryk
  • Forankring i lokal landskabshistorie

Ønskerne førte til disse målsætninger for arbejdet på kirkegården:

  • Lave en langsigtet 50 års plan, der kan udrulles i etaper
  • Samle de traditionelle gravsteder omkring kirken
  • Øge biodiversiteten
  • Minimere de plejekrævende græs-, sten- og grusarealer
  • Skabe en kirkegård, der har rum til sorg og eftertanke
  • Tilpasse gravstederne til tidens behov og udvide jordfæstelsestilbud
  • Skabe en kirkegård med afgrænsede arealer til flere former for aktiviteter
  • Forankre kirkegården i den lokale landskabshistorie

Mariebjerg kirkegård

Tilbage i december 2021 udførte TræEnighed knudebeskæring på den smukke, historiske lindeallé, der ligger på Mariebjerg Kirkegård i Gentofte. Opgaven blev udført for Gentofte Kommune.

Alléen med de gamle lindetræer fører ind til landets fjerdestørste kirkegård og er synlig fra kirkegården og de omkringliggende veje.

For at fastholde det kulturhistoriske udtryk, beskar vi de 30 store lindetræer fra en lift. Beskæringen blev foretaget af vores dygtige og certificerede arborister, der fulgte alle de faglige retningslinjer for korrekt beskæring, så lindealléen står rustet til at blive bevaret længst muligt.

Efterfølgende blev de afskårne grene flishugget og efterladt på stedet. Dette skete ud fra et miljøhensyn og for at fremme biodiversiteten på kirkegården.

Naturstyrelsen

I marts 2023 hjalp vi Naturstyrelsen med at håndtere risikotræer langs Sejsvej i Silkeborg. I en smal kile mellem vejen og Gudenåen stod flere træer (primært bøg) med svampeangreb som udgjorde en risiko for trafikanter og forbipasserende. For at tilgodese biodiversiteten blev toppen af træerne lagt i skovbunden i store stykker og stammerne blev stående som dødt ved. Grene og stammer blev i videst mulige omfang brækket eller knækket af vha. motorspil. Dette blev gjordt for at åbne træet op som habitat og for at det efterladte grenmateriale skulle fremstå så naturligt som muligt. Så det ligner en skade efter et stormvejr. Et enkelt træ blev udelukkende kronestabiliseret med dynamisk tovværk for at mindske risikoen for brug i træet krone, tæt på den trafikkerede vej.

Vejdirektoratet

I juli 2024, hjalp vi Vejdirektoratet ved at vurdere sundhedstilstand, på træer langs 9 km. motorvejsstrækning i Storkøbenhavn. Opgaven var at kigge nærmere på; hvilke træer som havde det fint, hvilke der skulle beskæres over vejbanen og hvilke træer som skulle udtyndes.

I alt vurderede vi ca. 5000 træer. Ud over sikkerhed og fremkommelighed arbejder Vejdirektoratet, med værdibevarelse. Derfor er det vigtigt at bevare træernes værdi og alle de positive effekter træerne leverer. For at færdes sikkert, fik vi hjælp af Saferoads til skilteplaner og med en TMA (skiltevogn med stødpude bag på) til at køre bagved i nødsporet.

Træerne blev markeret fysisk med markeringsspray og elektronisk i Skovkortet.dk. På den måde kan de anbefalede tiltag, nemt sendes videre til den entreprenør som skal løse opgaven.

Hvordan finder vi en løsning til jer?

I er meget velkomne til at kontakte os, så vi kan tage en uforpligtende snak om jeres opgaver og udfordringer.

Herefter kan vi evt. aftale et møde på stedet for opgaven.

Når vi er på stedet, kan vi vurdere opgavens størrelse, hvilke løsninger den kræver og udfærdige et uforpligtende tilbud til jer.

TræEnighed dækker hele Danmark – også Bornholm.

Udfyld kontaktformularen